Oświadczenie Zarządu Regionu w obronie Krzysztofa Podemskiego

W imieniu sympatyków i członków Komitetu Obrony Demokracji Region Wielkopolska chcemy wyrazić solidarność z naszym kolegą profesorem UAM Krzysztofem Podemskim oraz stanowczy sprzeciw i oburzenie wobec działań o charakterze nagonki skierowanej w stosunku do Jego osoby.

Nasz kolega i przyjaciel miał prawo i przede wszystkim cywilną odwagę, aby otwarcie skomentować obecną działalność telewizji publicznej. Ta instytucja dosłownie na naszych oczach przestała być bowiem naszym publicznym, wspólnym dobrem, a stała się wyłącznie telewizją partyjną. I dlatego komentarz Krzysztofa Podemskiego określający telewizję publiczną jako “narzędzie goebbelsowskiej propagandy” jest niestety bardzo trafny i w pełni uzasadniony.

Jako obywatele i widzowie chcemy prawdziwej telewizji publicznej, a nie propagandowej maszynki, która reprezentuje tylko interesy jednej partii.

W naszej opinii Uniwersytet powinien pozostać miejscem, które ma odpowiadać wyzwaniom społecznym, kulturowym i ekonomicznym. Miejscem, w którym panuje wolność swobód obywatelskich, a w rezultacie wolność akademicka, która pozwalać powinna na korzystanie przez uczonych z prawa wolności słowa oraz z możliwości podejmowania działalności w organizacjach politycznych i społecznych. Prawa te gwarantowane są zarówno w aktach prawa międzynarodowego, jak i w prawie wewnętrznym państw demokratycznych wszystkim obywatelom, dlatego też tym bardziej nie rozumiemy wszczęścia postępowania dyscyplinarnego wobec prof., socjologii,

Nigdy nie zgodzimy się na ograniczanie wolności słowa jednostki poprzez wszczynanie postępowania dyscyplinarnego. Każdy obywatel naszego kraju ma prawo i obowiązek wypowiadać się na temat działalności instytucji publicznych. To fundament naszej wolności i demokracji.

Zarząd Regionu Wielkopolska
Komitetu Obrony Demokracji

Jedna myśl na temat “Oświadczenie Zarządu Regionu w obronie Krzysztofa Podemskiego

• 24 lutego 2019 o 03:11
    Permalink

Treść komunikatu jest tak oczywista, ze nie ma co komentować.

Odpowiedz